• EXKURZIA- OSVIEČIM

          • V dnešnej dobe je nevyhnutné, aby sme si pripomínali aj temné kapitoly histórie, aby sme sa poučili a urobili všetko pre to, aby sa niečo také nikdy neopakovalo.

            Dňa 19.4. sa žiaci 8. a 9. ročníka, zamestnanci školy a široká verejnosť z obce a okolia zúčastnili  exkurzie v poľskom meste Osviečim, kde abslovovali  niekoľkohodinovú prehliadku koncentračných  táborov Auschvitz a Birkenau.

            Po príchode do Osvienčimu zúčastnených okamžite  pohltila atmosféra histórie. Vidieť dochované baráky, železničné koľaje a osobné predmety obetí bolo veľmi pôsobivé a nezabudnuteľné. Bola to skúsenosť, ktorá ukázala, ako cez  spomienky a poznanie  môžeme postaviť most k lepšej budúcnosti, bez nenávisti, nespravodlivosti a rešpektu voči všetkým ľuďom.

          • Obvodové kolo vo futbale – Školský pohár SFZ

          • Dňa 23.4.2024 sa na našej škole uskutočnilo obvodové kolo Školského pohára vo futbale. Turnaja sa zúčastnili žiaci 5 a 6.ročníka. Na domácej pôde sme privítali ZŠ Nižný Žipov a ZŠ Cejkov. Hralo sa na multifunkčnom ihrisku podľa pravidiel malého futbalu. Naši chlapci prvý zápas nezvládli, ale v druhom zápase sa už tešili z víťazstva. Chlapci ZŠ Novosad postúpili z 2. miesta na okresné kolo do Trebišova. Za najlepšieho brankára turnaja  bol vyhlásený Matúš Karička z 5.A.

            Našu školu reprezentovali: Matúš Karička, Emanuel Mandeľ, Adam Danko, Ján Fényeš, Matúš Maďar, Adam Vargaeštok, Lukáš Beneš.

            Našim chlapcom gratulujeme a držíme prsty na okresnom kole v Trebišove.

             

            Mgr. Juroš

          • SPIEVA CELÁ ŠKOLA....

          • Dňa 24.apríla 2024 sa žiaci všetkých našich tried zišli na spoločnej školskej akcii s názvom „Spieva celá škola.“ V priebehu školského roka sa pre žiakov pripravujú rôzne aktivity zamerané na významné svetové, medzinárodné, regionálne sviatky, pamätné dni a tradície. Mgr. Darina Kujbušová a PaedDr.Danka Kenderková sa rozhodli vtiahnuť žiakov aj do oblasti ľudovej kultúry, regionálnej piesne a  tanca.

                   Žiaci, od prvého až po deviaty ročník, sa stretli na chodbe 1.pavilónu, aby si spoločne na jednej hodine, v rovnakom čase a v jeden deň zaspievali ľudovú pieseň „Kapura, kapura...“ Zjednotiť sa v speve, rytme a melódii bolo náročné, ale dokázali to! Celou školou sa rozliehali slová „Kapura, kapura, na kapure rače....“ Dievčatá si zatancovali jednoduchú karičku a PaedDr. Danka Kenderková ich doprevádzala hrou na akordeóne. Potom  každá trieda zaspievala prítomným pieseň podľa vlastného výberu. Mali sme možnosť vypočuť si detské, moderné, rómske aj ľudové pesničky. Ani jedna trieda sa nedala zahanbiť.  Mladší žiaci sa hneď pustili do tanca, vytvorili niekoľko tanečných skupín. Rezké tóny hudby nenechali chladných ani starších žiakov. Spievali,  smelší tancovali a iní zas  tlieskali do rytmu. Pre žiakov to bol mimoriadny zážitok. Sila hlasu spievajúcich bola veľká, znova sa raz potvrdilo, že žiaci spievajú radi a že hudobná výchova má svoje miesto v škole.

                 Naše poďakovanie patrí všetkým pedagógom, ktorí sa zapojili do akcie formou aktívnej účasti so svojou triedou a tvorivým prístupom k výberu piesne.

                                                                                                                                         Mgr. Darina Kujbušová

          • Slávnostný zápis žiakov do 1.ročníka

          •           Dňa 16.apríla 2024 sa v našej škole konal zápis žiakov do 1.ročníka. Na predškolákov čakala pani učiteľka Mgr. Darina Kujbušová, vyzdobená trieda, prváci s pani učiteľkou PaedDr. Dankou Kenderkovou, pomocníci z rozprávok (žiaci 4.A), veľa zaujímavých vzdelávacích a zábavných aktivít.

                    Slávnostný zápis otvoril svojim príhovorom riaditeľ školy Mgr. Jaroslav Lajoš. Privítal prítomných rodičov, pani učiteľku z MŠ Moniku Eštokovú a špeciálneho pedagóga Mgr. Andreu Geletkovú. Celé spoločné stretnutie sa nieslo scénkou o lienke, ktorej predškoláci pomáhali riešiť rôzne úlohy.  Cieľom týchto aktivít bolo zistiť úroveň grafomotorických zručností, komunikačné zručnosti, sociálne zručnosti a v neposlednom rade vedomostnú úroveň detí. Predškoláci ochotne plnili úlohy, napr. hľadali cestičky v bludisku, pracovali s bodkovou symbolikou, počítali do 10, odkresľovali písmenká, robili hláskovú analýzu slov a delili slová na slabiky. Pomocou geometrických útvarov „zaplátali“ šaty, púšťali farebné loďky na potôčik, triedili zvieratá podľa zadania a nakoniec riešili úlohu, čo patrí –nepatrí do školskej tašky. Medzitým si tiež zaspievali a zaskákali.

                 Pani kuchárky deťom pripravili chutné občerstvenie a po krátkom oddychu nastala samostatná práca s pracovným listom. Deti mali na laviciach nové farbičky a časopis „Prváčik,“ kde ich čakali veselé úlohy. Počas samostatnej práce  špeciálny pedagóg pozoroval prácu žiakov, ich úroveň zručností, návykov, samostatnosti, logického myslenia a pozornosti.

                  Veríme, že predškoláci a ich rodičia si odniesli hodnotný zážitok a milú spomienku na prvé chvíle so základnou školou. Deti si odnášali domov časopis, pamätný list, nové farbičky a sladkú odmenu.

                 Veľké poďakovanie patrí kolektívu učiteliek 1.stupňa a pedagogickej asistentke za aktívnu prípravu zápisu a každému ďalšiemu, kto sa podieľal na tom, aby mal zápis zdarný priebeh.

                                                                                                         Mgr. D. Kujbušová

          • Riaditeľské voľno - oznam

          • Vážení rodičia a milí žiaci!

             

            Dňa 19.apríla 2024 sa naši žiaci, učitelia a rodičia zúčastnia zájazdu do Osvienčimu. Z tohto dôvodu nie je možné zabezpečiť riadny vyučovací proces ( ZŠ a aj MŠ ), preto riaditeľ školy udeľuje žiakom na tento deň

            RIADITEĽSKÉ VOĽNO.

            Nástup do školy bude v pondelok - 22.apríla 2024.

            Za vzniknuté nepríjemnosti sa vopred ospravedlňujeme.

          • RAPID ŠACH

          • V utorok, 9.4. 2024,  sa pod od vedením p. Fonosa  v priestoroch klubu Jednoty dôchodcov stretli  šachoví nadšenci z našej školy, aby si  na priateľskom turnaji v Rapid šachu zmerali svoje sily. Veríme, že ich chuť hrať túto kráľovskú hru neopustí a budú v nej ďalej pokračovať aj na turnajovej úrovni ( a  nie len cez prestávky 😊 ) .

            Mgr. Eva Martinková

          • DEŇ NARCISOV

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            dovoľte nám osloviť vás aj tento rok s prosbou a zároveň pozvaním k zapojeniu sa do nenahraditeľnej dobročinnej udalosti, ktorá prináša každoročne pomoc a podporu tisíckam ľudí na Slovensku.

            Deň narcisov - jedinečná verejná finančná zbierka na pomoc onkologickým pacientom a ich rodinám

            - sa v tomto roku uskutoční 18. apríla 2024 (štvrtok) naprieč Slovenskom a budeme veľmi radi, ak sa opäť stanete i vy jeho súčasťou.

            - žiaci ZŠsMŠ v Novosade sa do tejto akcie zapoja zbierkou v obciach Novosad, Hraň, Zemplínske Jastrabie, Zemplínsky Branč, Kašov, Hrčeľ a Kysta.

             

            V tento deň, pripnutím kvietku narcisu, môžeme vyjadriť spolupatričnosť onkologickým pacientom a dobrovoľne ich finančne podporiť.

            Ďakujeme, za vašu spolupatričnosť a podporu

          • Medzinárodný deň detskej knihy

          •   Dňa  9.4. a 10.4 2024  sa žiaci  4. a 5. ročníka  a žiaci  1. – 3. ročníka stretli v školskej knižnici pri príležitosti  Medzinárodného dňa  detskej knihy, ktorý pripadá na výročie narodenia dánskeho spisovateľa H. Ch. Andersena.

              Práve o jeho živote a tvorbe pre deti sa žiaci dozvedeli oveľa viac.

              V pripravenej prezentácii sa dozvedeli aj zaujímavosti, o ktorých doteraz nevedeli. Napr. že aj keď  písal rozprávky pre deti, sám vlastné deti nemal. A že napísal 156 rozprávok pre deti, ktoré ho preslávili po celom svete.

              Žiaci si vypočuli aj jeho rozprávku O malej morskej víle, ktorú im čítal Miro Jaroš.

              Dozvedeli sa aj názvy iných rozprávok, ktoré si môžu buť prečítať z kníh, ktoré máme v knižnici, alebo si pozrieť na internete.

              Nasledovala výtvarná časť dňa, kde si žiaci mohli vybrať omaľovanku k Andersenovým rozprávkam, alebo si vytvoriť vlastnú ilustráciu.

              Výstavku prác si urobila každá trieda samostatne.

             

            Mgr. Lajošová Viera

          • FAKE NEWS

          • Na hodinách informatiky sa žiaci učia okrem iného aj rozpoznávať pravdivé resp. FAKE NEWS správy, ktoré sa šíria internetom.

            Skopírujte link a môžete si pozrieť takúto FAKE NEWS správu, ktorú natočil Patrik.

            https://www.youtube.com/watch?v=_q1eiuDwFQ8

             

             

          • DOPRAVNÉ - oznam

          • Vážení rodičia!

            ZŠ s MŚ oznamuje, že v dňoch 11.04.2024 - 12.04.2024 sa bude vyplácať dopravné, a to v čase od 08:00 - 14:00 hod na ekonomickom úseku pri p. Maďarovej.

          • Zemplin špiva i hutori

          • Dňa 4.4.2024 Centrum voľného času v Trebišove organizovalo už 20.ročník okresnej súťaže v speve a v hovorenom slove s názvom „Zemplin špiva i hutori“. Súťaží  sa pravidelne v MsK v Trebišove. Podmienkou súťaže je zaspievať dve ľudové piesne zo zemplínskeho regiónu. Našu školu  bola reprezentovať žiačka Melisska Rostašová z  2.A triedy, ktorá sa predstavila v 1.kategórii piesňami  „Ľecela pavička“ a „Kapura, kapura“. V kategórii „skupiny“ žiačky 5.A triedy – Laura, Jacková, Laura Geletková, Lara Szucsová, Ema Župčánová – zaspievali piesne „Okolo Ondavy“ a „ A ja taka dzivočka“.

                 Atmosféra bola výborná, konkurencia obrovská (cca 90 súťažiacich). V úvode sme si vypočuli spevákov jednotlivých kategórií, na záver sa predstavili súťažiaci, ktorí predviedli svoje rečnícke umenie a rozosmiali nás rôznymi príhodami zo života či scénkami  a vtipmi v zemplínskom nárečí.

                 Umiestnenia sme sa, bohužiaľ, nedočkali. Okrem dobrej nálady  sme si však zo súťaže priniesli  nové skúsenosti, ktoré nádejným spevákom pomôžu v získavaní  ocenení v budúcnosti.

             

                                                                                                                      PaedDr.Danka Kenderková

          • OKRESNÉ KOLO MATEMATICKEJ OLYMPIÁDY

          • Predmetové olympiády a postupové súťaže žiakov základných a stredných škôl sú integrálnou súčasťou výchovno-vzdelávacieho procesu detí a mládeže v Slovenskej republike, majú postupový charakter a sú organizované ako jedna z foriem dobrovoľnej záujmovej činnosti

            žiakov v súlade s dlhodobou koncepciou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR v oblasti práce s talentovanými deťmi a mládežou.

             

            V Centre voľného času v Trebišove sa 3.4. 2024 uskutočnilo okresné kolo MO v kategórií Z6, Z7 a Z8, ktorého sa zúčastnili aj žiaci našej školy.

             V kategórii Z6 našu školu reprezentovala Feketeová Silvia zo 6.A triedy, v kategórii Z8 Domaracký Šimon a Geletka Matúš z 8.A triedy.

             

            Najviac sa darilo Silvike Feketeovej, ktorá obsadila pekné 3.miesto.

            Všetkým súťažiacim srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalších súťažiach.

             

            Mgr. Monika Semanová

          • MATEMATICKÝ KLOKAN = matematika bez hraníc

          • V marci opäť doskákal do škôl na piatich kontinentoch klokan s vakom plným zaujímavých matematických úloh.

             

            Privítali sme ho aj my so svojimi žiakmi a zapojili sa do najväčšej medzinárodnej matematickej súťaže.

            Klokanili sme 26. marca a zapojilo sa 12 žiakov 1.-4. ročníka a 12 žiakov 5.-8. ročníka.

            Výsledky žiakov budú zverejnené 17. apríla.

            Všetkým zapojeným žiakom prajeme čo najlepšie dosiahnuté výsledky.

             

            Mgr. M. Semanová

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Novosad
        • www.zsnovosad.edupage.org www.facebook.com/zakladnaskolanovosad
        • 056 6794332 056 6794333 +421 911 299 938
        • Letná 90 07602 Novosad Slovakia
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje