• OZNAM - prerušenie vyučovania

          • Vážení rodičia!

            Po konzultácií s RÚVZ v Trebišove a rozhodnutím riaditeľa školy, z dôvodu vysokej chorobnosti žiakov, škola v dňoch 01.12.2023 - 04.12.2023 prerušuje vyučovanie.

            Nástup žiakov do školy bude v utorok - 05.12.2023.

             

            Za vzniknuté komplikácie sa ospravedlňujeme.

             

            MŠ funguje bez zmeny!

            Vedenie školy.

          • BUBNOVAČKA

          • V pondelok, 20.11.2023,  sme sa všetci stretli na školskom ihrisku,  aby sme si spoločne - na diaľku, s tisíckami detí po celom Slovensku a Českej republike zabubnovali. Nebolo to však len také obyčajné bubnovanie. Takúto špeciálnu “BUBNOVAČKU” rozbehla v roku 2014 nezisková organizácia Centrum Slniečko. Myšlienkou  podujatia bolo heslo “Aby bolo deti lepšie počuť” a takáto akcia pôsobila ako prevencia pred násilím páchaným na deťoch. Ako nám, žiaľ ukázala aj veľmi smutná udalosť, ktorá sa stala na jednej zo škôl na Slovensku, o násilí- akomkoľvek, je treba rozprávať. Pred samotnou “BUBNOVAČKOU” absolvovali deti spolu so svojimi učiteľmi aktivity, kde mali možnosť sa o tejto téme viac  dozvedieť, diskutovať, či vedieť, na koho sa v ťažkostiach obrátiť. S násilím, sa môžeme vysporiadať len tak, že ho nebudeme bagatelizovať, prehliadať a vnímať ako niečo, čo sa  “....nás predsa netýka....”

            Žiaci tak v pondelok  si doniesli bubny, paličky, či iné nástroje s ktorými sa dá bubnovať. Spoločným bubnovaním ukázali, že ich je  počuť, pretože......” ticho deti pre násilím neochráni!”

             

            video: https://www.youtube.com/watch?v=YerGICq2yS0 

             

            Mgr. Eva Martinková

          • CINEMAX Košice

          • Dňa 16.11.2023  žiaci 1.- 5. ročníka našej školy navštívili  v OC Optima Košice animovaný film pre deti „ Kúzelná lienka a čierny kocúr vo filme“.

            Viac o kine v priloženom dokumente: CINEMAX_KOSICE(1).pdf

          • IBOBOR 2023 - máme úspešných riešiteľov

          •       V roku 2004 založila prof. dr. Valentina Dagienė v Litve informatickú súťaž. Symbolom súťaže sa stal usilovný, inteligentný a čulý bobor, preto sa súťaž volá po litovsky Bebras (tento názov sa používa aj v angličtine na medzinárodných podujatiach)     a po slovensky Informatický bobor. Úspešná súťaž sa odvtedy rozšírila do mnohých ďalších krajín.  

                   Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom  a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa. 

                      V tomto školskom roku sa súťaž konala v dňoch 7. - 10 novembra 2023. Zapojilo sa do nej 129 965 žiakov z celého Slovenska, z toho  35 žiakov našej školy (2. - 9. ročník). Žiaci sa statočne popasovali s náročnými úlohami zameranými na logiku, porozumenie informáciám, algoritmizáciu a matematické základy informatiky.   

            8 žiaci sa stali úspešnými riešiteľmi:  

            Drobec: K. Maková 3.A (56 b) 

            Bobrík:  Š. Fekete 4.A (96 b), L. Geletková 5.A (76 b), S. Baranová 4.A (68 b), L. Szücsová 5.A (64 b) 

            Kadet:   S. Buček 9.A (53,33 b), V. Szénégetö 9.A (53,33 b)     a Š. Domaracký 8.A (52,66 b).  

             

            SRDEČNE BLAHOŽELÁME! 

                   Napriek tomu, že nie všetci žiaci boli úspešní, všetci získali schopnosť logicky uvažovať, systematicky analyzovať informácie, vyvodzovať závery, riešiť úlohy prostredníctvom algoritmov, schopnosť nezávisle porozumieť  a hodnotiť informácie a ich relevanciu, identifikovať problémy a vyhľadať možnosti pre ich efektívne riešenie. 

             PaedDr. M. Hriciková 

            digitálny koordinátor 

          • Projekt MODULY – CHEER JE COOL

          • Na našej škole prebieha projekt MODULY - CHEER JE COOL - koncept pohybovej aktivity, ktorý zapája zábavnou a hravou formou do činnosti celú triedu.

            Cheer je cool je súčasťou projektu MODULY, ktoré sú projektom MŠVVaŠ SR, ktorého cieľom je skvalitniť hodiny telesnej a športovej výchovy prostredníctvom inovatívneho obsahu a zaujímavých vzdelávacích metód. Projekt koordinovane prepája prostredie škôl s prostredím športových zväzov, klubov a organizácií. Okrem skvalitnenia hodín telesnej a športovej výchvoy je jeho cieľom ukázať žiakom možnosti a spôsoby trávenia voľného času. V neposlednom rade inšpiruje a motivuje pedagógov využívať inovatívne metódy, pomáha im napredovať v kariérnom raste.

            "Modul cheerleading obsahuje množstvo jedinečných prvkov, ktoré obohacujú hodinu, vyvoláva množstvo pozitívnych emócií a netradičných situácií.", Pavol Smutný kancelária štátneho tajomníka pre šport MŠVVŠ SR

            Cheerleading= šport vhodný rovnako pre chlapcov aj dievčatá, ktorý zapája do aktivity všetky deti z triedy, nezávisle na ich fyzickej pripravenosti. Zábavným spôsobom vytvára medzi deťmi pocit dôvery a zodpovednosti za spoločný výsledok tímu, učí ich spolupracovať a pomáhať si navzájom. Rozvíja základné pohybové schopnosti, rozvíja obratnosť, koordináciu, gymnastické, silové aj tanečné zručnosti. Poskytuje škole skvelú príležitosť na vytvorenie školských športových klubov, ktoré zabezpečia prezentáciu školských aktivít alebo aj reprezentáciu školy v rámci športových súťaží školského športu. CHEER JE PROSTE COOL.

          • KOMPARO 2023

          •            Naša škola sa pravidelne zapája do testovania KOMPARO, pretože to považujeme za výbornú príležitosť ako pripraviť žiakov na Testovanie 9 . Získavame cennú spätnú väzbu, ako sme na tom v porovnaní s inými školami a kde máme problémy. V neposlednom rade je výborné, keď môžeme porovnaním viacerých rokov sledovať, či sa vzdelanostná úroveň žiakov zvyšuje a či dostatočne využívame študijné predpoklady našich žiakov. Prostredníctvom testovania KOMPARO získavame taktiež cenné informácie od rodičov, žiakov a učiteľov a na ich základe sa môže škola posunúť vpred.

                    Aj tohto roku sa 9. novembra 2023 žiaci 8. ročníka zúčastnili tohto testovania, kde si mohli overiť svoje vedomosti zo slovenského jazyka, matematiky, biológie, geografie a všeobecno študijných predpokladov. Úlohy vôbec neboli jednoduché, ale všetci veríme v čo najlepšiu úspešnosť.

            7. decembra 2022 si školy budú môcť stiahnuť základné výsledky žiakov z internetovej  stránky www.komparo.sk.

            V týždni od 16. januára 2023 organizátori odošlú školám materiály s podrobnými výsledkami.                                                                                                                           

                      Naša podporuje vzdelávanie a sebahodnotenie svojich žiakov v rámci Slovenska aj v medzinárodnom meradle.

             

                                                                                                                                                  Mgr. Monika Semanová

          • Záložky do knihy spájajú školy

          • Už po niekoľký krát sme sa zapojili do medzinárodného projektu

            Záložky do knihy spájajú školy.

            Čo je cieľom tohto projektu?

            Priviesť k čítaniu aj tých, ktorí to doteraz nechceli skúsiť, aby zistili, že v knihách nájdu zábavu aj poučenie. S hrdinami z kníh nikdy nebudete sami!

            Tohtoročnou téma bola:

             Inšpirujúci svet rozprávok, básní a príbehov.

            V našej školy sme vyrobili, zozbierali a poslali  o niečo  viac ako 60 záložiek. Rovnaký počet sme dostali my.

            Tento rok sa našou partnerskou školou stala    ZŠ s MŠ v SUDICIACH.

            Obec leží na hraniciach s Poľskom a ich oblasť má pomenovanie Hlučínsko.

            Viac o škole aj obci si môžete pozrieť na našej nástenke.

            O pár dní si budete môcť záložky rozobrať a používať ich. Prednosť budú mať žiaci, ktorí sa do Záložiek zapojili aktívne.

            Už teraz sa tešíme na ďalší ročník.

            Mgr. Lajošová Viera

          • FLORBALOVÝ KRÚŽOK

          • Každoročne na škole fungujú krúžky a jedným z nich je aj florbalový krúžok pre žiakov 2.-9.ročníka. 

            Aj v tomto školskom roku sa v rámci krúžku odohrajú turnaje, kde si svoje sily zmerajú jednotlivé družstvá.

            Bližšie o krúžku ako aj o plánovaných turnajoch sa dozviete z prílohy: FLORBALOVY__KRUZOK(1).pdf

             

          • Zber gaštanov

          •            Tradične ako každý rok prebiehal na našej škole zber gaštanov. Do zberu sa zapojili dvaja žiaci a jedna žiačka. Tretie miesto obsadila žiačka III. A triedy Kristína Maková, ktorá obhájila minuloročnú pozíciu, druhý skončil žiak MŠ Miloš Džupina a víťazom sa stal žiak II. A triedy Dávid Maďar, ktorý v minuloročnom zbere skončil na druhom mieste. Spolu títo žiaci nazbierali 303 kilogramov.

            Viac o zbere gaštanov sa dozviete z priloženého dokumentu: zber_gastanov.pdf

          • Jesenné prázdniny - oznam

          • Vážení rodičia a milí žiaci!

             

            V pondelok a v utorok ( 30.10.2023, 31.10.2023 ) sú jesenné prázdniny.

             

            Nástup do školy je 02.11.2023

             

            Mgr. Jaroslav Lajoš 

          • DEŇ JABLKA

          • 23. októbra sme na našej škole spoločne oslávili „Deň jablka“. Základnou myšlienkou tohto dňa bolo pripomenúť si, že jablko predstavuje symbol fyzickej, kultúrnej i genetickej pestrosti,  oboznámili sme  sa s množstvom odrôd, ochutnali  sladké jablkové koláčiky , ktoré pre žiakov prichystali žiaci doma a pani učiteľky, ktoré im napiekli v škole.

            Všetci žiaci našej školy v tento deň doniesli jabĺčka, z ktorých sme si urobili výstavku rôznych odrôd jabĺk. 

            Žiaci  našej školy oslávili tento deň veselými aktivitami, ktoré pre nich pripravili pani učiteľky.  Po rozhovoroch o význame jabĺčok pre naše zdravie sa triedach  na rôznych hodinách plnili jabĺčkové úlohy plné zábavy, súťaží i poučenia. Vytvárali jabĺčka rôznymi technikami, vymýšľali básničky, hádanky, spievali pesničky, skladali jabĺčkovú abecedu, piekli  jablkové koláče.

            Po týchto aktivitách   si  naši žiaci  pochutnali na voňavom jabĺčku, ktoré bolo nielen zdravé, ale aj vynikajúco chutilo. Veríme, že jabĺčka sa stanú stálou súčasťou našej zdravej desiaty.

             

                                                                                                             Mgr. Černejová, Mgr. Semanová

          • Milión detí sa modlí ruženec

          • Dňa 18. 10.  sa aj žiaci našej školy spolu s učiteľmi pripojili k celosvetovej akcii „Milión deti sa modli ruženec.“ Spolu sa  modlilo 1 037 390 detí. Veríme, že aj naša modlitba pomohla pripomenúť slová Panny Márie z Fatimy, že modlitba s dôverou dieťaťa môže skutočne zmeniť svet, poraziť zlo a priniesť pokoj.

            Mgr. Vladimír Geletka

          • IT FITNESS TEST

          • IT Fitness Test  je najkomplexnejší spôsob testovania digitálnych zručností s dlhoročnou tradíciou. Za uplynulých jedenásť rokov si prostredníctvom neho overilo úroveň svojich digitálnych zručností už viac ako 400-tisíc respondentov. 

                   20. októbra 2023 sa žiaci 9. ročníka zapojili do testovania pre základné školy. Test pre základné  školy obsahoval  20 otázok a bol primárne určený žiakom vyšších ročníkov ZŠ, teda tým, ktorí sa pripravujú na štúdium na strednej škole.  

            Úlohy v teste  boli rozdelené do 5 oblastí: 

            I. Internet II.  Bezpečnosť a počítačové systémy III. Komplexné úlohy IV. Kancelárske nástroje V. Kolaboratívne nástroje a sociálne siete 

             Po úspešnom dokončení testu sa žiakom okamžite zobrazil dosiahnutý výsledok a slovné hodnotenie. Na e-mail dostali   certifikát     s výsledkom a slovným hodnotením 

            Väčšina žiakov zistila, že sa dokáže zorientovať a využívať IT pri práci či zábave a sú pripravení na štúdium na strednej škole. Majú však priestor na zlepšenie, hlavne v oblasti bezpečnosti a počítačových systémov.

             

            PaedDr. Martina Hriciková - školský digitálny koordinátor

          • EXKURZIA OPÁLOVÉ BANE - ŠIMONKA 2023

          • V utorok 17.10.2023 sa 36 žiakov našej školy zúčastnilo exkurzie, ktorá bola zameraná na návštevu a oboznámenie sa s najväčšími opálovými baňami na svete, ktoré sa nachádzajú neďaleko dedinky Červenica v Slanských vrchoch. Počas exkurzie boli žiaci rozdelení do dvoch skupín, ktoré absolvovali približne hodinovú prehliadku banských priestorov spojenú s odborným výkladom.  

            Potom sa účastníci exkurzie presunuli k úpätiu najvyššieho vrchu Slanských vrchov – pod Šimonku, ktorá má výšku 1092 m.n.m. Úspešne absolvovali výstup na tento vrch . Výstup trval približne 1 hodinu a 30 min. Na vrchole ich čakal takmer kruhový výhľad . Žiaci mohli z vrcholu vidieť okolité pohoria – Vihorlat, Ondavskú vrchovinu, Čergov , Levočské vrchy.  

            Mgr. Ujhelyi Martin 

          • Október mesiac úcty k starším

          • Október je označovaný ako mesiac úcty k starším. Preto sa naši žiaci v dňoch od 3. - 19. októbra zapájali do rôznych aktivít spojených s týmto sviatkom.  

            Na triednických hodinách si vysvetlili význam tohto sviatku, aj to, aké je potrebné prechovávať úctu k starším a skúsenejším ľuďom. Hodiny výtvarnej výchovy a pracovného vyučovania boli venované tvorbe obrázkov a rôznych darčekov pre starých rodičov. K aktivitám prispeli aj žiaci na hodine slovenského jazyka, kde tvorili rôzne básne alebo vypracovali opis svojich starých rodičov. Na hodine chémie skúmali prečo “naše staré mamy” prali v dažďovej vode. Zároveň na hodine telesnej výchovy absolvovali prechádzku k Domovu dôchodcov Tereza v Novosade.  

            Vyvrcholením našej akcie bolo vystúpenie žiakov štvrtého a piateho ročníka v Domove dôchodcov Tereza v Novosade. Okrem toho sme v dobe dvoch týždňov mali vystavené veľké plastové boxy, do ktorých mohli deti dávať darčeky pre starkých do DD.  Piatačky potešili seniorov tancom aj spevom a štvrtáci recitáciou krásnych básní pre dedkov a babky. Počas vystúpenia sa mohli poslucháči ponúknuť sladkými dobrotami, ktoré priniesli žiaci našej školy. A našich žiakov za ich snahu odmenili malou sladkou odmenou. Naša akcia bola prínosom pre, deti aby si uvedomili, že starších ľudí a ich skúsenosti si treba ctiť.  

             

            Mgr. Alexandra Lobová, Mgr. Peter Fitere 

          • Privítajme jeseň na bicykli - poďakovanie

          • Vážení rodičia, milí žiaci a moji kolegovia, všetkým vám patrí veľké ĎAKUJEM.

            V týždni od 25. do 29. septembra  prebiehali na našej škole sprievodné akcie k týždňu mobility.  Učitelia spolu so žiakmi sa danej problematiky venovali v medzipredmetových vzťahoch. Prostredníctvom tvorivých aktivít žiaci získali informácie o dôležitosti pohybu na čerstvom vzduchu, opravili si defekt, v anglickom  jazyku si osvojili jednotlivé časti bicykla, vytvorili banner, oboznámi sa s cyklistickými pretekmi Tour de France. Taktiež sme sa pozreli na pravidlá cestnej premávky, ktoré sa tykajú cyklistov.  Naši mladší spolužiaci sa cyklistike venovali cez literárne okienka, vyskúšali si jazdu na kolobežkách a tiež poďakovali a potešili obyvateľov obce svojimi kresbami.  Vyvrcholením našej akcie bola spoločná cyklotúra, odkiaľ máme veľa príjemných zážitkov. K spríjemneniu prispeli a o naše žalúdky sa postarali aj pán starosta a pani učiteľka, ktorí pre nás zabezpečili sladké  občerstvenie.  

            Vážime si váš čas a ochotu prispieť malými krokmi k spoločnému dielu. Bolo nám spolu fajn.

             

             

            Mgr. Andrea Geletková, Bc. Viktória Ujházy

          • Základný plavecký výcvik

          • V dňoch 26.9. – 29.9.2023 sa žiaci našej školy zúčastnili základného plaveckého výcviku, ktorý sa uskutočnil, tak ako minulého školského  roku  ,na krytej plavárni CZŠ sv. Juraja na Gorkého ulici v Trebišove. Absolvovalo ho spolu 14 žiakov  - 7 žiaci 4.ročníka, 3 žiaci 3.ročníka, 4 žiaci 2. ročníka.

            Viac o plaveckom výcviku sa dozviete z priloženého dokumentu: Zakladny_plavecky_vycvik.pdf

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Novosad
      • www.zsnovosad.edupage.org www.facebook.com/zakladnaskolanovosad
      • 056 6794332 056 6794333 +421 911 299 938
      • Letná 90 07602 Novosad Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje