• Čítajme si - projekt

          • Prečo projekt ČÍTAJME SI?    

             

            Projekt vznikol v roku 2008 s cieľom pritiahnuť k čítaniu viac detí a zároveň poukázať na význam literatúry pre detského čitateľa.

            Čítanie patrí medzi aktivity, ktoré podporujú rozvoj osobnosti dieťaťa a mladého človeka, pomáha poznať hodnoty, rozlišovať dobro a zlo, podporuje  rozvoj reči a slovnej zásoby. Vytvára priestor pre tvorivosť, dáva možnosť stotožniť  sa s postavami, ponúka chvíle intimity. Dáva možnosť naberať množstvo informácií, inšpirácií, vedomostí, porozumieť pojmom.

             

            Aj na našej škole sa zapájame každoročne do

            celoslovenského detského čitateľského  maratónu

            “Čítajme si…” 2024

            ktorý sa  koná v termíne od 18. do 22. marca 2024 teda od pondelka do piatka (vrátane).

             Čítať sa bude opäť po celom Slovensku na školách a v knižniciach, v školských kluboch a v centrách voľného času, v škôlkach atď.

             Prekonáme spolu minuloročný celoslovenský rekord

            100 591 čitateľov?

            Tešíme sa na všetkých !

            DOČÍTANIA! Vaša Linka detskej istoty

            Podrobnosti sa dozviete na hodinách čítania a literatúry od svojich vyučujúcich.

          • FUTSALOVÝ TURNAJ

          • Turnaj vo futsale ml. žiakov a žiačok ZŠ /1.-4.roč./ o pohár riaditeľa CVČ Trebišov. Turnaj sa uskutočnil 22.2.2024 v mestskej športovej hale Trebišov. Turnaja sa zúčastnila aj naša škola.

             

            Konečné poradie :

             

            1. ZŠ M.R.Štefánika Trebišov

            2. CZŠ s MŠ sv. Juraja Trebišov

            3. ZŠ Obchodná Sečovce

            4. ZŠ Vojčice

            5. ZŠ Novosad

            6. ZŠ sv. Rodiny Sečovce

            7. ZŠ Cejkov

             

            Naši reprezentanti:

            Šimon Fekete, Ján Fenyeš, Frederik Drapák , Oliver Serbin, Nikolas Németh, Nina Ivanová, Lucas Knap, Pavol Kandra

          • Pamiatka obetí holokaustu.

          • Dňa 29.1.2024 sa na našej škole uskutočnila akcia ku Medzinárodnému dňu pamiatky obetí holokaustu. Akcia pozostávala z viacerých častí: prednáška pre starších žiakov (6. až 9. roč.) o holokauste pod vedením Mgr. Martinkovej; prednáška pre mladších žiakov (1. až 5.roč.) o Židoch a holokauste pod vedením Mgr. Višňovskej a aktivita s Denníkom Anny Frankovej na hodinách literatúry v 5., 6., a 7. roč. pod vedením Mgr. Veľkovej.

            Prednáška pre starších žiakov začala zvláštnou aktivitou. Boli vybratí žiaci napr. podľa bydliska, ktorí však nevedeli prečo boli vybratí a čo sa to deje. Prednáška pokračovala akoby nič a až po krátkom čase došlo ku vysvetleniu, prečo boli žiaci vybratí a k diskusii: ako sa cítili a aké to je byť vyčlenení zo spoločnosti z nejakého dôvodu (bydlisko, farba očí, židovský pôvod a pod.), ktorý človek nevie ovplyvniť. Takto sa žiaci mohli vcítiť do témy prenasledovania Židov, ktoré viedlo k holokaustu. Na záver žiaci pracovali s pracovným listom „Kufor Anny Frankovej“, kde sa zamýšľali, ktoré tri veci by si zbalili, ak by museli  rýchlo odísť preč ako Anna.

            Prednáška pre mladších žiakov bola viac o tom, kto sú Židia, aké majú zvyky, náboženstvo, sviatky, písmo, oblečenie, pozdrav, symboly a pod. Ďalej sa žiaci dozvedeli, že pred 80. rokmi žili Židia aj v Novosade a okolí. V krátkosti a primerane veku žiakov sme si povedali niečo o vojne, jej príčinách a dôsledkoch. Rozprávali sme sa o nezmyselných zákonoch, ktoré sme ilustrovali na príkladoch: „všetci Kašovčania by nemohli v škole sedieť“ alebo „všetci modrookí žiaci by mali zakázané v škole jesť“ a pod. Nakoniec sme si povedali o tom, že Židia pred 80 rokmi čelili podobným nezmyselným zákazom, až nakoniec prišli o všetko a museli odísť preč. Väčšina sa už späť nevrátila – preto sme ich nazvali „stratení Novosadčania“. Vybrali sme si 2 deti, ktoré boli v podobnom veku ako naši žiaci (Henika 8r. a Shlomo 10r.) a žiaci im vytvorili  na pamiatku krásne kresby na výtvarnej výchove. Teraz zdobia nástenku na chodbe.

            Tento pamätný deň sa všade vo svete označuje heslom #WeRemember, čo znamená „pamätáme“ alebo NEZABUDMEME. Preto bolo ďalšou časťou spomienkovej akcie vyzdobenie spojovacej chodby, ktorou všetci chodíme, aby sme si prečítali mená tých našich „stratených Novosadčanov“ a pamätali na nich. Na oknách sú hviezdy s menami všetkých žiakov a učiteľov a medzi nimi sú hviezdy s menami Židov, ktorí tu kedysi žili. Tak ako hviezdy majú rovnaký tvar a líšia sa len farbou a menami, tak všetci sme rovnakí v tom, že sme ĽUDIA a máme rovnakú DÔSTOJNOSŤ, SLOBODU a ZODPOVEDNOSŤ.

             

            Poslednou časťou akcie bol príbeh novosadských Židov znázornený na nástenke na chodbe v prvej budove.

             

            Veľké ďakujem patrí všetkým, ktorí pomáhali s prípravou tejto spomienkovej akcie. NEZABUDNIME.

             

            Mgr. Višňovská 

          • ARMWRESTLING - pretláčanie pravou rukou ,,O pohár primátora mesta“

          • Dňa 19.2.2024 organizoval Centrum voľného času s mestom Trebišov v spolupráci s Armwrestling Prešov a  ZŠ Komenského Trebišov  Armwrestling v pretláčaní pravou rukou. Súťaž bola pre žiakov a žiačky ZŠ (2.stupeň), do ktorej sa zapojila aj naša základná škola. Pretláčalo sa iba pravou rukou.

            Chlapci boli rozdelení do kategórií: do 60 kg, do 70 kg a nad 70 kg hmotnosti.

            Dievčatá mali kategórie do 50 kg a nad 50 kg hmotnosti. Formou pavúka sa tí najlepší prepracovali až do finálnych zápasov. Pre našich žiakov to bola úspešná súťaž a niektorí veľmi milo prekvapili. 

             

            Našu školu úspešne reprezentovali títo žiaci: Adam Šikora, Marek Karička, Dominik Timko, Dominik Vasiľ, Simona Maďarová, Erika Šandorová.

             

            Žiačky nad 50kg:

            1.miesto Šandorová Erika – ZŠ Novosad

             

            Žiaci do 60kg:

            1.miesto Vasiľ  Dominik  –  ZŠ Novosad

            2.miesto Timko Dominik  –  ZŠ Novosad

             

            Žiaci nad 70kg:

            3.miesto Šikora Adam – ZŠ Novosad

             

            V kategórií žiačok nad 50 kg hmotnosti vyhrala 1. miesto suverénne naša žiačka Erika Šandorová. V kategórií žiakov do 60 kg vyhral 1.miesto žiak 8.A triedy Dominik Vasiľ. Pekné druhé miesto obsadil Dominik Timko z 9.A. V kategórií nad 70 kg sa sa umiestnil na treťom mieste Adam Šikora z 9.A. Celkovo v súťaži družstiev obsadila naša škola výborné 2.miesto.

             

            Súťaž družstiev:

            1.miesto ZŠ Komenského Trebišov

            2.miesto ZŠ s MŠ Novosad

            3.miesto CZŠ s MŠ sv. Juraja Trebišov

             

             

            Našim žiakom gratulujeme, ďakujeme za úspešne reprezentovanie ZŠ Novosad a veríme v úspešné pokračovanie v tejto súťaži aj o rok.

             

             

             

            Športu zdar !!!

             

             

             

            Mgr. Juroš

          • VALENTÍN 2024

          • Dňa 14.02.2024 sa už tradične konal Sviatok sv. Valentína. Sviatok sv. Valentína je sviatkom všetkých zamilovaných a slávi sa už niekoľko desaťročí v rôznych kútoch sveta.     

            Jedna z legiend vraví, že sv. Valentín bol kňaz žijúci v Ríme v 3. storočí. V tom čase vládol cisár Claudius II, ktorý bol známy svojimi megalománskymi túžbami a krutými vojnovými výpravami. 

            V dnešnej dobe sa na deň sv. Valentína zamilovaní obdarúvajú valentínkami a ďalšími romantickými darčekmi, aby vyjadrili hĺbku svojich ľúbostných  a priateľských citov.

            Aj na našej škole sme si spríjemnili tento deň akciou „Zapoj sa do Valentínskeho dňa,, 

            Pre žiakov boli pripravené aktivity (valentínska pošta- ktorá je už tradičná fotostena- kde sa mohol ktokoľvek odfotiť a na záver strom lásky- na tento strom žiaci mohli písať milé priania ktoré boli samozrejme anonymné. 

            Naozaj sme mali čo robiť, aby sme krásne valentinky roztriedili. 

            Žiaci sa veľmi tešili, keď sa ich odkaz dostal k tomu správnemu príjemcovi a veríme, že o rok tých krásnych červených srdiečok bude ešte viac.

             

            Ďakujeme ❤️ 

            Viktória Hoks Vasiľová, Lucia Katušová

          • PLES 2024

          • Školský ples je jedným z najvýraznejších a najkrajších podujatí nášho školského roka. Je to čas, kedy si na chvíľu oddýchneme od školských povinností a spoločne sa  zabavíme pri hudbe a tanci.  Deviataci, ktorí  spolu so svojimi učiteľmi ples každoročne chystajú si  aj tento rok dali záležať. Tanečnú sálu nádherne vyzdobili a nezabudli ani na pohostenie a chutné zákusky. Dovoľte mi sa ešte raz  poďakovať každému, kto čo i len trošku prispel k uskutočneniu už 4. ročníka školského plesu. Prežili sme spoločne krásny večer plný tanca, smiechu a zábavy, ktorý veríme, zostane navždy v našich spomienkach. Dúfame, že  každý z nás  si odnesie z tohto večera   nielen úžasné spomienky, ale aj pocit hrdosti a spolupatričnosti k našej škole.

          • Zber papiera v školskom roku 2023/2024

          • Z dôvodu rekonštrukčných prác, bol na istý čas pozastavený zber starého papiera. Rekonštrukčné práce sú ukončené a tak sa opäť rozbieha zber starého papiera. Zber v tomto školskom roku potrvá do 14. júna 2024. Ak teda máte doma starý papier, môžete ho v priebehu pracovného týždňa nosiť do zberu. Ďakujem.

            referent pre zber

          • Futsalový turnaj žiačok ZŠ,, O pohár riaditeľa CVČ,,

          • Dňa 7.2.2024 sa v Športovej hale v Trebišove uskutočnil turnaj starších žiačok ,, O pohár riaditeľa CVČ,,. Turnaja sa zúčastnili aj vybrané reprezentantky našej školy. Naše dievčatá zahrali veľmi dobre, len v zakončení sme neboli úspešní. V silnej konkurencií ostatných škôl sme obsadili piate miesto.

            Celkové poradie:

            1. CZŠ-MŠ Gorkého

            2. Obchodná Sečovce

            3. M.R.Š Trebišov

            4. CZŠ Sečovce

            5. ZŠ Novosad

             

            Našu školu reprezentovali: Sisa Gidušková (6.A), Aneta Hriciková (6.A), Erika Šandorová (6.A), Sidónia Himaľová (5.A), Lara Szucsová (5.A), Laura Geletková (5.A), Katka Pajunková (7.A)

            Individuálne ocenenie si prevzala naša žiačka Erika Šandorová ako najlepšia brankárka turnaja. Gratulujeme J.

             

            Všetkým našim žiačkam patrí poďakovanie za reprezentáciu Základnej školy Novosad.

             

            Športu zdar !!!

             

                                       Mgr. Juroš

          • CHRÍPKOVÉ PRÁZDNINY - OZNAM

          • Vážení rodičia a milí žiaci!

             

            Vzhľadom na vysokú chorobnosť žiakov, riaditeľ školy na základe konzultácie s RÚZ v Trebišove rozhodol o prerušení vyučovania.

            Žiaci ostávajú doma vo štvrtok,piatok a v pondelok ( 01.02.2024 - 05.02.2024 ), nástup do školy bude v utorok - 06.02.2024.

             

            Za vzniknté komplikácie sa vopred ospravelňujeme.

            Mgr. Jaroslav Lajoš - riaditeľ školy

          • MEDZINÁRODNÝ DEŇ KOMPLIMENTOV

          • Medzinárodnému dňu komplimentov každoročne patrí 24. január. Kompliment je dobromyseľné a priateľské vyjadrenie sa k inej osobe, ktorým ten, kto kompliment vyjadruje, vyzdvihuje niečo, čo sa mu na danej osobe obzvlášť páči alebo čo na nej pozitívne oceňuje. Môže pritom ísť o osobné vlastnosti, výkony, alebo vonkajšie znaky. 

            V stredu, dňa 24. januára, na našej škole sa uskutočnil Deň komplimentov, pričom sme sa vzájomne obdarovali komplimentmi. Vytvorili sme stenu komplimentov. Pri starších žiakoch sa to realizovalo formou besied na triednických hodinách. Mladší žiaci sa učili komplimenty používať hravou formou. Napríklad prváci a druháci si v kruhu hádzali loptu a ten, ktorý mal loptu musel niektorému svojmu spolužiakovi povedať milé slovo a poslať loptu ďalej. Ďalšou aktivitou bolo, že žiaci mali na chrbte papier a všetci spolužiaci mu tam mali napísať niečo pekné čo sa mu na ňom páči.

            Milí žiaci, kolegovia a rodičia rozdávajte srdečné slová, hovorte ľuďom úprimné komplimenty. Nie iba v Deň komplimentov, ale každý deň! Vyvoláte poďakovanie i úsmev na tvári toho druhého a zároveň je to nástroj, ktorým môžete v ľuďoch hľadať tie najlepšie vlastnosti. 

          • ŠKOLSKÝ PLES

          • Milí rodičia, vážime si Vašu pomoc a ochotu pomôcť aj pri organizovaní 4. ročníka nášho školského plesu. V našom záujme je, aby každý žiak si okrem príjemných zážitkov odniesol aj hodnotnú cenu z tomboly. Ďakujeme, ak sa aj Vy rozhodnete byť aktívnou súčasťou nášho plesu a podporíte ho cenou do tomboly. (menšou či hodnotnejšou – jedného zo žiakov určite potešíte) Ďakujeme

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Novosad
      • www.zsnovosad.edupage.org www.facebook.com/zakladnaskolanovosad
      • 056 6794332 056 6794333 +421 911 299 938
      • Letná 90 07602 Novosad Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje